Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseOldal nyomtatása

Megújuló energia – megéri megvédeni

Veszélyben a napkollektorok a nyári viharok idején

A zöld energiát felhasználó, környezetkímélő berendezések alkalmazása egyre népszerűbb, sokan spórolnak így a hazai háztartásokban is. Hosszú távú befektetésként az eszközök használatával jelentős mértékben csökkenthetőek a számlák összegei, beszerzésük azonban nagyobb kiadást jelenthet. Az alternatív energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is megtehetünk – lakásbiztosítás keretében.

„A magyar háztartásokban is egyre gyakoribb az alternatív energiaforrások felhasználása, amelyek hosszú távú megtakarítást eredményező befektetésként alkalmazhatóak. Ezek használata egyszeri beruházást követően jelentősen mérsékelheti az energiafelhasználás költségeit, így alkalmazásuk népszerűsége folyamatosan nő.”

Az egyik legtöbb helyen megtalálható, megújuló energiaforrást felhasználó berendezés a napkollektor, amely vállalatoknál és magán-ingatlanok esetében is egyre gyakoribb. A napkollektor használatával előállított energia négyzetméterenként évi 500-600 kWh, amely 25 ezer forint körüli megtakarítást jelent. A napenergia nem csupán az éves fűtés 50%-át, de az éves melegvíz-igény 70-80%-át is fedezheti, a napkollektorok használata ezért az egyik legnépszerűbb energiatakarékos megoldás. Az energiatakarékos fűtésre másik megoldásként a geotermikus fűtési rendszerek alkalmazhatóak, melyek akár 50-60%-kal kevesebb anyagi megterhelést jelentenek használóiknak a hagyományos fűtési költségekhez képest. A föld hőjét felhasználó berendezés is egyre elterjedtebb hazánkban az alternatív energiát felhasználók körében.

Ezek az eszközök nem csak a spórolásra alkalmasak, de a környezettudatos életmód sokak által ismert eszközei között is helyet kapnak. A szélgenerátor-rendszerek beüzemelése szintén hosszú távú megtérülést jelent: egy 1000 wattos berendezés évi átlag 2000-2500 kW energia megtermelésére alkalmas, ez évi 80-110 ezer forint megspórolását jelenti.

„A megújuló energiaforrások alkalmazása költséges befektetés, ezért azok védelmére is célszerű megfelelő hangsúlyt fektetni. A hosszú távú biztonság érdekében vagyontárgyainkra kötött biztosítások megnyugtató segítséget jelenthetnek nem várt események bekövetkeztével.” – tette hozzá Tóth István.

Általában a lakásbiztosítások nem nyújtanak védelmet ezekre a berendezésekre, azonban az Union Biztosító a piacon innovatív módon, megújult lakásbiztosítási termékében bővítette a védelmi lehetőségek körét, melyek kifejezetten a zöld energiát felhasználó eszközökre vonatkoznak.

A biztosítás tartalmazza a Zöld csomag elnevezésű kiegészítő biztosítási lehetőséget, mellyel az energiatakarékos eszközöket lehet biztosítási védelemmel ellátni. Az ingatlanhoz tartozó napkollektorokra, szélenergia-berendezésekre és az épülethez tartozó geotermikus fűtési szerelvényekre és vezetékekre is kiterjeszthető a védelem. A rongálási károkat és például a napelemek üvegfelületeinek töréskárait is fedezi a biztosítás. A Zöld csomag ingatlan biztosításon belül válaszható biztosítási csomag, díja pedig egy energiatakarékos berendezés értékének mindössze néhány ezreléke.

Az Union Biztosító nem csupán a termékfejlesztésben, hanem a mindennapok során is kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos működésre, így irodaházaiban is környezetkímélő megoldásokat vezetett be. Többek között a szelektív hulladékgyűjtéssel és az energiatakarékos eszközök felhasználásával optimalizálja a működési folyamatokat. 2009-től kezdve a vállalat olyan új technológiát vezetett be szerverei terén, mellyel a központi informatikai eszközök elektromos energia felhasználását 85%-kal, tehát alig több mint tizedére csökkentette. A papíralapú folyamatok elektromos úton történő helyettesítésével is folyamatosan dolgoznak a környezetkímélő megoldások gyakorlatán.

Háttérinformáció

Union Biztosító

A hazai biztosítási piac felső harmadába tartozó UNION Biztosító a bécsi székhelyű, tőzsdén jegyzett Vienna Insurance Group cégcsoport tagja. A több csatornán elérhető, széles körű termékpalettája keretében az UNION Biztosító lakossági, vállalati, valamint intézményi ügyfelei számára kínál innovatív, egyedi igényeknek megfelelő biztosítási megoldásokat. E megoldások érintik a hosszú távú befektetési célokhoz, váratlan helyzetekre való anyagi felkészüléshez, magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosításához, féltve őrzött otthon és vagyontárgyak védelméhez, vagy vállalkozások, vállalatok és intézmények vagyon-, felelősség- és gépjármű-biztosítási igényéhez kapcsolódó sajátos szükségleteket egyaránt. Üzleti aktivitása mellett a társadalmi szerepvállalásra is kiemelt figyelmet

fordít. 2012-ben negyedik alkalommal nyerte el a legjobb márkákat fémjelző Superbrands díjak egyikét. Az UNION Biztosító 2011-ben 25,4 milliárd forint díjbevételre tett szert.

A Vienna Insurance Group (VIG) Közép-Kelet-Európa egyik vezető biztosítási csoportja: 25 országban, mintegy 25 ezer alkalmazottal közel 50 biztosítótársaságot működtet.

Vienna Insurance Group

A tőzsdén jegyzett bécsi központú Vienna Insurance Group (VIG) egyike Közép-Kelet-Európa vezető biztosítási csoportjainak. Az ausztriai anyavállalaton kívül a Vienna Insurance Group leányvállalatokon keresztül az alábbi országokban folytat biztosítási tevékenységet: Albánia, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Horvátország, Lettország, Lengyelország, Liechtenstein, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegro, Németország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Törökország és Ukrajna. A csoport Olaszországban és Szlovéniában is rendelkezik fiókképviseletekkel. Az osztrák piacon a Vienna Insurance Group (VIG) a Wiener Städtische Versicherung, a Donau Versicherung és a Sparkassen Versicherung vállalatokkal képviseli magát.

– mondta Tóth István, az Union Biztosító igazgatósági tagja.
Lépjen kapcsolatba velünk!